Църквата почита днес Св. мчк Агапий и 6-имата мъченици с него - Св.

...
Църквата почита днес Св. мчк Агапий и 6-имата мъченици с него - Св.
Коментари Харесай

Голям празник! Божествени имена черпят днес!

Църквата уважава днес Св. мчк Агапий и 6-имата мъченици с него - Св. Агапий и другарите му потърпевши от началника Урбан в Кесария Палестинска. Всички с изключение на Агапий били доста млади и не били кръстени.

Един ден младежите гледали по какъв начин мъчат християните и като видели с какво самообладание те понасяли всичко, разпалили се от ревнивост за Христа, отишли при началника си Урбан и му споделили: " И ние сме християни! ".

Увещанията и заканите на Урбан били напразни. Към тях се включил и знатният кесарийски жител Агапий. Всички били посечени с меч.

Имен ден през днешния ден честват всички с имената  Божан, Божил, Божко, Емануил, Манол, Манчо и Тотьо .

Днес е и Световния ден на потребителя - датата е в чест на прословутата тирада на американския президент Джон Ф. Кенеди, който на 15 март 1963 година афишира пред Сената идеята за Закон за отбрана на потребителите.

Кенеди показва " четирите основни права на потребителя ": правото на безопасност; правото на информация; правото на избор; правото да бъдеш чут. Впоследствие са добавени още четири като правото на обучение, правото на облекчаване на главните потребности, правото на обезщетение, а също и правото на здравословна околна среда.

Осемте права са залегнали в разпоредбите за отбрана на потребителите, признати от Организация на обединените нации.

Днес е и ден на здравния контрольор в България  - на този ден през 1967 година с разпореждане на Министерския съвет е разкрита специалността " хигиеничен контрольор " заради нарасналите изисквания за надзор и осъзнатата значителност за използване на хигиенните правила.

Съгласно Закона за здравето, признат от 39-то Народно събрание на 29 юли 2004 година, наименованието на длъжността " санитарен инспектор "  е променено на " здравен контрольор ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР